torstai 13. lokakuuta 2016

Täytekakkumoka

Jooh. Noin viikko sitten päätin yllättää kaverini synttärikakulla, kun hänellä olisi synttärit.
Tämän viikon tiistaina leivoin kakkupohjan ja se näytti ihan siedettävältä vaikkakin pieneltä. Eilen, keskiviikkona, kun oli koristelun aika ja kakku piti leikata kahtia se vähän meni miten meni. Ja koostumus muistutti enemmän aleksanterinleivosta kuin täytekakkua... Ei ihan heti uudestaan.

Ja näin sitten tein täytekakkumokan:


Suunilleen saman verran kananmunia, sokeria ja vehnäjauhoja. Tossa on kuusi melko pientä kananmunaa, olisin tarvinnut enemmän, mutta en ajatellut kuuden kananmunan olevan noin vähän.


Sitten vatkasin käsin kananmunat ja sokerin, koska luulin että meillä oli vain sellainen kone, jota en osaa käyttää. Loppujen lopuksi kone paljastui vain käsivatkaimen pitimeksi... Ainiin, tein täytekakkua siis ensimmäistä kertaa ikinä joten... :D En jaksanut vatkata kananmunia ja sokeria kokonaan joten annoin isäpuoleni tehdä sen loppuun, ja olin hänen mielipiteensä tyytyväinen.


Okei vehnäjauhot on tässä vaiheessa jo sekoitettu taikinaan, nostelemalla, ei pyörittämällä. Tämän vaiheen luulin olevan helppo kohta, senkun vain voitelen kakkuvuoan laitan korppujauhoja ja ravistan ylimääräiset pois. Mutta en sitten saanut kaikkialle voita joten korppujauhoakaan ei ole kaikkialla, kaiken lisäksi en edes itse osannut koota kakkuvuokaa, kun pohjahan on siis oma erillinen osansa.


Sitten kaadetaan taikina kakkuvuokaan. Huom, uuni on laitettu jo aikaisemmin lämpenemään 175 asteeseen ja uunipelti siirretty tokaksi alimalle riville.


Kakku oli hieman reilu puolituntia uunissa. Useimmat reseptit sanovat 40-50 minuuttia, itse pidin vain 35 minuuttia. Kakun ulkonäöstä tietää milloin se on valmis, sillä se on valmiina kauniin värinen. Itsellä tosiaan jäi kakku vähän pieneksi..
Annoin kakun jäähtyä ja työnsin sen sitten uuniin, kakku muuten haisi todella paljon paistetuille kananmunille, ennen koristelua ja täyttöä.


Itsehän pidin kakkua jääkaapissa yön yli, mutta oikeastihan kakkua ei kuulemma saa laittaa jääkaappiin. Ennen koristelua kakun pitää kumminkin jäähtyä tunti tai pari, että kermavaahto pysyy kakun pinnalla.
Ja kyllä, kakun pääliosa näytti tuolta sen jälkeen kun äiti oli kakun halkaissut kahtia. Itse en osannut. Kuvasta myös näkee jotenkin, millainen kakun koostumus oli. Todella tiivis, eikä oikeastaan lainkaan hengittävä.


Pahimmat vauriot sai korjattua noin puolella litralla kermavaahtoa ja muutamalla lusikalla sokeria. Kyllähän tuosta ihan siedettävän näköinen tuli. Täytteeksi laitoin mansikkahilloa ja banaaneja, lisäksi kostutin kakun mansikkamehulla.


Tältä kakku näytti koristelun jälkeen. Kaverini ei siis tiennyt kakusta mitään, ja kun avasin hänelle oven, pikkuveljeni painoi puhelimestani nappia ja musiikki alkoi soimaan. Kyllä yllättyi. :D


Kyllähän tuo hyvältä maistui, vaikka ulkonäössä ei kehumista ollutkaan. :)

2 kommenttia:

  1. Pari juttua:

    1. Millä sä voitelit kakkuvuoan? Voin/margariinin/mitä ikinä käytätkään saa kätevästi ihan joka puolelle kakkuvuokaa, kun otat sen voinokareen ihan ronskisti puhtaisiin käsiin ja sillä lämpimällä kädellä levität sen. Jos bakteerit pelottaa niin voi käyttää kumihanskoja välissä, mutta mä kyllä ihan vaan pesen kädet ja sitten levitän. (+ monikaan bakteeri ei selviä melkein 200 asteen lämpötilassa 30-40 minuuttia, joten voit olla huoleti sen käsin levittämisen suhteen.)

    2. Kakusta tietää helposti milloin se on kypsä, kun kokeilet työntää keskelle tulitikun tai hammastikun. Jos taikinaa jää tikkuun, kakku on raaka. Jos ei, se on kypsä. :)

    3. Kakun SAA laittaa jääkaappiin! Itse tein juuri gluteenittoman kakun perunajauhoista ja pohjahan sinänsä kyllä onnistui. Leikkaaminen oli helppoa juuri siksi, että laitoin sen jääkaappiin yön yli! Muuten se ei todennäköisesti olisi leikkaantunut kauhean helposti.

    4. Muna-sokerivaahto ei ole tarpeeksi vaahdokasta, mistä johtunee se, ettei kakku ollut kuohkea. Kunnon muna-sokerivaahdon saa tosiaan koneella, joten opettele käyttämään vatkainta. Se on ihan helppoa. Pyydä jotakuta näyttämään :)

    Kermavaahto näyttää vähän kokkareiselta, vatkasit sitä varmaan vähän liikaa. :) Siinä täytyy varoa ettei kerma mene "voiksi".

    En valehtele sulle, joten en yritä väittää, että kakku olisi ollut hurmaavan näköinen, mutta tärkeintä on että se maistuu hyvältä! Jos haluaa kauniin kakun jota ei kuulu syödä niin sellaisen voi ostaa sitten koristeeksi :D Maku on tärkein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä voitelin kakkuvuoan voilla, ja bakteerit ei pelota, mutta koska en tajunnut leikata pientä nokaretta ja ottaa sitä käsiini se meni vähän miten meni... :D

      Testasin kakkua hammastikulla, mutta tietenkään en kirjoittanut sitä ylös... Mulle myös kerrottiin että olin vahingossa kirjoittanut käsivatkaimenpidin vaikka olin tarkoittanut sähkövatkaimenpidintä. :DDD Ehkä mun ei kipeänä ois kannattanu kirjottaa postausta?

      Tätä mäen tiennyt! (mulle huomautti yks taitava kokkaaja ja leipuri samoista asioista kun sinä, että huomaa että sä todellakin osaat asias!) Kakkuhan tosiaan oli jääkaapissa yön yli, mutta en ollut varma saiko niin tehdä, nytten olen. :)

      Mulle selitettiikin toi munavaahtojuttu. Perussähkövatkainta osaan käyttää, mutta mua hämäs se että olin aina nähnyt sähkövatkaimen isossa sähkövatkaimenpitimessä, enkä siis tiennyt että sähkövatkain oli tietenkin oma osansa. Ehkä mun silti kannattais opetella sen pitimenkin käyttö niin sitten joskus kun joudun käyttämään sähkövatkainta, mun ei tarvii pitää sitä kädessä. :P

      Joo ton kermavaahtojutun tajusin itsekkin, ja ketutti kyllä ihan hirveästi että se meni miten meni. Ehkä ens kerralla sit onnistuisin ees siinä...

      Kiitos Irvis ihanasta ja pitkästä kommentista! Jos mulle ei olis kerrottu samoja asioita ennen sun kommenttia, tästä ois ollu todella paljon apua!

      Poista